Image Map

Vijača (dupli singl)

by Špajz

supported by
/
  • Streaming + Download

    Includes high-quality download in MP3, FLAC and more. Paying supporters also get unlimited streaming via the free Bandcamp app.

      name your price

     

1.
03:20
2.
02:53

about

Iz ovogodišnjeg jesenjeg Špajza ispao je jedan vruće iskovan Groš i jedna Vijača.

Vijača je najbolji rekvizit za svaki trening, u bilo koje godišnje doba, aktivira različite grupe mišića i ima bezbroj prednosti. Ritam ove stvari će vas vijati i goniti neočekivano, bilo gde, čak i na ivici krova zgrade, sugeriše se u šarmantnom spotu, pod uslovom da vam se ne zavrti u glavi od švenkovanja.
Drugi pomenuti singl zvuči kao fusion-groš izliven od raznovrsnih elemenata-ornamenata: počinje nešto kao Skofildov A Go Go, prevučen kroz Hendriks-Frušanteov prepoznatljiv chorus, dok sve vreme negde u zasedi vreba stara dobra „smakovčina“. Stvar završava zanimljivom „melting-vožnjom“ koja kreira efekat loop krivina, poput formule koja vozi negde tamo dalje.
Snimana „na prvu“, u kragujevačkom Domu omladine, oba nova singla su zadržala „garažni“ neposredan i raw zvuk, bez nekog prevelikog peglanja i doterivanja. Za audio i video produkciju je i ovoga puta zaslužan Saša Furunović.
Ukoliko sa Špajzom delite muzičku frekvenciju i „monetu“, novi groš vas zaista može odbaciti dalje od mesta na koje ste naumili da stignete. Ovaj nevokalno-instrumentalni sastav uspeva da pruži lucidne komentare ne koristeći se rečima, već svojevrsnim muzičkim onomatopejama, koje će nas naterati da i one zvukove koje čujemo svakodnevno (bilo da se radi o vožnji liftom, stepeništu, zvuku opasnosti ili raznim mehanizmima kojima smo sapeti) čujemo na jedan drugi, potpuniji način. U tom smislu, ovaj zvuk, bez prevelikog eksperimentisanja, menja naš doživljaj stvarnosti i onog što je u njoj začudno, muzički relevantno i predstavljivo.
Špajz, naposletku, donosi svojevrsne muzičke vinjete industrijskog nasleđa jednog grada u krhotinama, opredeljujući se da ovde i sada pravi izbor, povlačeći neke nove, prethodno rasute i prekinute niti.

credits

released November 23, 2016

tags

license

all rights reserved

about

Druga Stvar Records Kragujevac, Serbia

contact / help

Contact Druga Stvar Records

Streaming and
Download help

Redeem code